EURYZA – ZWIJNDRECHT

Op het voormalige Euryzaterrein in Zwijndrecht, gelegen aan de Oude Maas, komen in basisopzet twee blokken die in twee fases worden gerealiseerd. Deze zijn samengesteld uit grondgebonden woningen langs de Ringdijk en appartementen met een prachtig zicht over het historische centrum van Dordrecht. Binnen elke bouwblok is een binnenhof. Beide blokken worden ruimtelijk van elkaar gescheiden door een wandelstraat en ter hoogte van de kade met elkaar verbonden door een langgerekte pleinvorm, het Euryzaplein, in de as van het centrum van Zwijndrecht richting de Kerk van Dordrecht. Op het plein komen horecavoorzieningen en in het verlengde vormt een grote trap de verbinding tussen de hoge en de lage kade; een uitnodigende plek om langs het water te verblijven en te genieten van de levendige binnenvaart.

Als eerste worden appartementencomplex Landzigt en Rietvink gerealiseerd en direct aansluitend Rozenburg (totaal 54 woningen). Deze gebouwen zijn in opbouw en indeling vergelijkbaar, maar door verschillend materiaalgebruik en de vormgeving van de balkons hebben ze ieder een totaal andere uitstraling.

Het maaiveld wordt ingericht met ‘vrije’ vormen; richtingsloos ter ondersteuning van de ‘vrij’ geplaatste woonblokken met diverse hoogtes. Al met al een bijzonder woonmilieu op een bijzonder markante plek aan de rivier.

Locatie: Zwijndrecht, Nederland
Opdrachtgever: AM
Partners: Groosman
3D Verbeeldingen: Zes x Zes Visuele Communicatie
Datum: 2018
Categorie: Openbare ruimte, Landschapsarchitectuur