Urban designLandscape designPublic space

SANTPOORT NOORD STATION- SANTPOORT, THE NETHERLANDS

Integrating public infrastructures with local landscapes open up new ways for people to engage with urban spaces! Santpoort-Noord station is uniquely situated at the fringe of the Zuid-Kennemerland national park. It will become one of the very first “Buitenpoorts” (outer gate) in Noord-Holland to cater to the incoming nature enthusiasts from nearby cities like Haarlem and Amsterdam. The design of the station area addresses the importance of the existing dune forests and the biodiversity it supports. Therefore, we proposed the expansion of the forest and add more green in the re-structuring of the station. Two main public squares connected by a tunnel are designed with careful consideration of the mobility flow, safety and by capturing the formal character of the landgoed (estate) present nearby. In this way, the user gets to experience nature on a whole new level!

Location: SANTPOORT, THE NETHERLANDS
Client: Municipality of Velsen
Date: 2020
Category: landscape architecture, urban design, public space