Public space

CITY CENTRE SUYDERSEE – DRONTEN, THE NETHERLANDS

As part of the renovation of the centre area of Dronten, a design has been drawn up for the shopping streets and courts and the Redeplein has been transformed from a parking square into a residential square with space for major events. In just under a year, the process was completed from the phase final quality / drawing up the Program of Requirements for the design of outdoor space to the Final design for the entire centre of Dronten. One of the bigger challenges was the forging of old and new and the furnishing of the core shopping area and the Redeplein.

The Redeplein is considered Dronten’s living room and between the town hall and the Meerpaal theatre the 'transferable carpet’ has been rolled out. By means of special lighting along the square and in the shopping area, the core of Dronten is again readable, even in the evenings.
In the immediate vicinity of the center, due to the great car mobility of the residents of Flevoland, 1400 parking spaces have been provided, divided over three larger parking lots made of leveling pavement.

As a final piece in the urban redevelopment of the centre, a reinforcement of the residential function in the intermediate area, sandwiched between the shopping area and the park, is provided. In an undulating landscape, 7 apartment blocks have been included with parking spaces sunk under the apartments.

The public space was completed in 2016.

Work for the entire central area consisted successively of:
• structural vision core shopping area
• design public space (for DO)
• technical execution (TO) including specifications and execution drawings
• urban design residential area between Dukdalf and Dettelling
• public space design (VO and DO)

Location: Dronten, The Netherlands
Client: Foruminvest / Municipality of Dronten
Date: 2004 – 2016
Category: Landscape Architecture, Public Space