Landschapsarchitectuur

INDUSTRIEEL ERFGOED BEECKAERT – ZWEVEGEM, BELGIË

Het stervormig dorp Zwevegem ligt in de provincie West Vlaanderen, aan het kanaal tussen Bossuit en Kortrijk. Het dorp profiteert tijdens de industriële revolutie en laat een eigen energiecentrale bouwen langs het kanaal om de groei van bedrijvigheid te faciliteren. In de jaren ’50 nemen elders nieuwe, grotere energiecentrales de industriële groei over en raakt het Beeckaert gebied achterop tot haar activiteiten volledig sluiten aan het eind van de vorige eeuw. Vijftien jaar later roept de Intercommunale Leiedal in een competitie op tot ruimtelijke strategieën om het monumentale erfgoed in haar volle glorie te herstellen. Stijlgroep ontwikkelt een visie waarbij de site langs het kanaal weer volwaardig onderdeel wordt van het dorp. Het industrieel gebied verandert in een publiek toegankelijk park en nodigt de wijde omgeving uit tot een bezoek aan deze unieke locatie langs het kanaal. Het ontwerp bewaart en herpositioneert het industrieel erfgoed als toeristische en culturele attractie met in haar contreien een ongetemd landschapspark, een uitnodigende waterpromenade en een zwevend podium als diagonaal pad door het terrein waarlangs het prisma aan activiteiten zich ontvouwt. De verbinding met de gekartelde rand van het dorp wordt gesmeed in de randen van het terrein, waar nieuwe kleine ensembles van woningen zich nestelen in een lommerrijke omgeving, langs delen van de oude, bewaard gebleven muren, die het erfgoed vroeger afsloten van haar omgeving.

Locatie: Zwevegem, België
Opdrachtgever: Intercommunale Leiedal
Periode: 2014
Categorie: Visie, Landschapsarchitectuur, Openbare ruimte