MARSMANPLEIN – HAARLEM

Marsmanplein is onderdeel van een grote reconstructie in de Haarlemse Delftwijk, oorspronkelijk gebouwd in de jaren ’60. Dit deel is in een periode van 10 jaar volledig getransformeerd van een achterkantsituatie van het winkelgebied tot kloppend hart en huiskamer voor de zakelijke- en woningbouwontwikkeling van oostelijk Haarlem.

Drie grote woningbouwblokken staan geplaatst rond een nieuw winkelcentrum, gericht op het landschap. Een eigen ondergrondse parkeergarage verbindt alle woonblokken en het winkelgebied met elkaar onder het plein. Het kleurrijke ontwerp van het centrale plein biedt een huiselijke sfeer. Deze creëert de perfecte condities voor ontmoeting en gebruikmaken van de openbare ruimte. Gedurende de dag wanneer het winkelgebied open is, maar ook tot ver daarna voor de bewoners van de drie woonblokken rond het plein.

De transformatie van 2005-2015, veranderde de uitstraling en oriëntatie van Delftwijk compleet. Wat voorheen een grijs en hard verkeersgebied was, is nu een kleurrijke en uitnodigende publieke ruimte van een winkelcentrum, grenzend aan het typisch Nederlands landschap.

Het Marsmanplein is genomineerd voor de prestigieuze Lieven de Key Award voor de openbare ruimte.

Locatie: Haarlem, Nederland
Opdrachtgever: Leyten
Periode: 2010 - 2014
Categorie: Visie, Landschapsarchitectuur, Openbare ruimte