KAPELPOLDER – MAASSLUIS

Eens in de zoveel tijd komt er een opgave voorbij, die  zich onderscheidt van het andere werk. Een opgave, die op een of andere manier bij je past. Soms zit het hem in de vraag achter de opgave. En soms word je getriggerd door het ruimtelijk plan van een ander, waardoor jij je afvraagt waarom dat plan eigenlijk op die locatie is getekend, terwijl de omgeving toch zo duidelijk vraagt om een geheel eigen karakter. Dat eigene van de plek is iets dat je herkent of niet en is vaak persoonsgebonden of bureauspecifiek.

Kapelpolder in Maassluis is zo’n opgave. Een bedrijventerrein met een klein stukje arbeiderswoningen uit het begin van de 20e eeuw, gelegen op steenworp afstand van het karakteristieke kerkeiland en de ontstaanshaven van Maassluis. Lang verwaarloost ligt het terrein als een vergeten puzzelstuk tussen de historische haven en de omliggende woonwijken. Langs de rivier is Balkon al bijna afgebouwd en verder weg langs de A20 ligt het bijzondere landelijk wonen van Wilgenrijk.

Sinds de komst van de Hoekselijn ligt het centrum van Maassluis opeens 20 minuten van het centrum van Rotterdam. Daarmee wordt de dynamiek van Kapelpolder als bedrijventerrein bovenop het centrum én openbaar vervoer definitief in een ander daglicht geplaatst.

Stijlgroep heeft een hoogwaardig en divers woon- en werkmilieu uitgewerkt, die echt iets toevoegen aan Maassluis. De opgave is gevoed door de eigenheid van de plek, met de historische haven en de werf van De Haas nog als kloppend hart in het gebied. Deze visie maakt de Kapelpolder eindelijk tot een volwaardig onderdeel van het stedelijk weefsel van de stad. De latente historische en eigentijdse kwaliteiten worden benut en omgevormd tot de compacte en complete omgeving die Maassluis nodig heeft. Mooi om te zien dat de visie van Stijlgroep aanslaat en de ambitie wordt omarmd.

Locatie: MAASSLUIS, NEDERLAND
Datum: 2022
Categorie: visie, gebiedsontwikkeling, landschapsarchitectuur, stedenbouw