VisievormingStedenbouwLandschapsarchitectuurOpenbare ruimteSpecialsArchitectuur

KAPELPOLDER – MAASSLUIS

Eens in de zoveel tijd komt er een opgave voorbij, die op een of andere manier zich onderscheidt van het andere werk. Een opgave, die op een of andere manier bij je past. Soms zit het hem in de vraag achter de opgave, soms word je getriggerd door het ruimtelijk plan van een ander en vraagt je af waarom dat plan eigenlijk op die locatie is getekend, terwijl de omgeving zelf toch zo duidelijk vraagt om een geheel eigen karakter. Dat eigene van de plek is iets dat je herkent of niet en vaak persoonsgebonden of bureauspecifiek.

Kapelpolder in Maassluis is zo’n opgave. Een bedrijventerrein met een klein stukje arbeiderswoningen uit het begin van de 20e eeuw, op steenworp afstand van het karakteristieke kerkeiland en de ontstaanshaven van Maassluis. Lang verwaarloost ligt het bedrijventerrein als een vergeten puzzelstuk tussen de historische haven en de omliggende woonwijken. Langs de rivier is Balkon inmiddels al bijna afgebouwd en verder weg langs de A20 ligt het bijzondere landelijk wonen van Wilgenrijk.

Sinds de komst van de Hoekselijn ligt het centrum van Maassluis opeens 20 minuten van het centrum van Rotterdam. En daarmee wordt de dynamiek van Kapelpolder als bedrijventerrein boven op het centrum én openbaar vervoer definitief in een ander daglicht geplaatst.

Gevoed door de eigenheid van de plek, met de historische haven en de werf van De Haas nog als kloppend hart in het gebied, is door Stijlgroep een hoogwaardig en divers woon- en werkmilieu uitgewerkt, die echt iets toevoegt aan Maassluis. De visie op Stijlgroep maakt de Kapelpolder eindelijk tot een volwaardig onderdeel van het stedelijk weefsel van de stad en benut de latente historische en eigentijdse kwaliteiten tot de compacte en complete omgeving die Maassluis hier nodig heeft. Mooi om te zien dat de visie van Stijlgroep aanslaat en de ambitie wordt omarmd.

Locatie: MAASSLUIS, NEDERLAND
Datum: 2022
Categorie: visie, gebiedsontwikkeling, landschapsarchitectuur, stedenbouw