Openbare ruimte

WINKELCENTRUM KONINGSHOEK – MAASSLUIS

Maassluis heeft twee centra, het oude historische centrum aan de haven, waar de stad ontstond aan de ‘sluis’ van de ‘Maas’ en het winkelcentrum Koningshoek, gebouwd in de jaren 1970. Na enkele kleine renovaties en een reeks pogingen om het winkelgebied te herontwikkelen, begon de nieuwe eigenaar van het centrum aan een totale herziening van het winkelcentrum. De architectonische vernieuwing was in handen van Liesbeth van der Pol, terwijl Stijlgroep de nieuwe context ontwierp voor de buitenruimte. Vanuit alle windrichtingen werden de ingangen van het winkelcentrum opnieuw gedefinieerd en onderscheiden zich duidelijk van elkaar. De parkeerterreinen werden uitgebreid, opnieuw georganiseerd en kregen een uitnodigende en aangename uitstraling. Elk van de parkeerterreinen heeft zijn eigen identiteit. Waar de gevels van het winkelcentrum de overhand hebben op de openbare ruimte, is het ontwerp sober en biedt het oriëntatie. Maar waar het winkelcentrum zijn rug toekeert naar het publiek, gaat de openbare ruimte leven en creëert het zijn eigen aangename groene identiteit. Bijzonder is het plein waar de markt wordt gehouden. Hier verandert het materiaal van kleur en de belijning over het parkeerterrein is overdreven om een eigen identiteit te creëren.

Locatie: Maassluis, Nederland
Opdrachtgever: Wereldhave / Gemeente Maassluis
Datum: 2013 - 2016
Categorie: Landscape Architecture, Public Space