Openbare ruimte

MARSMANPLEIN – HAARLEM

Marsmanplein is onderdeel van een grote reconstructie in de Haarlemse Delftwijk. Dit deel van Haarlem, oorspronkelijk gebouwd in de jaren ’60, is in een periode van 10 jaar volledig getransformeerd van een achterkantsituatie van het winkelgebied tot het kloppend hart en de huiskamer voor de zakelijke en woningbouwontwikkeling van oostelijk Haarlem. Drie grote woningbouwblokken staan geplaatst rond en nieuw winkelcentrum, gericht op het landschap en met een eigen ondergrondse parkeergarage, die onder het plein alle woonblokken en het winkelgebied met elkaar verbindt. Het kleurrijke ontwerp van het centrale plein biedt een huiselijke sfeer en creëert de perfectie condities voor mensen om elkaar te ontmoeten en gebruik te maken van de openbare ruimte: gedurende de dag wanneer het winkelgebied open is, maar ook tot ver daarna voor de honderden mensen die wonen in de drie woonblokken rond het plein. De transformatie van 2005 tot 2015, veranderde de uitstraling en oriëntatie van Delftwijk compleet: van een grijs en hard verkeersgebied tot een kleurrijke en uitnodigende publieke ruimte van een winkelcentrum, op de grens met het typisch Nederlands landschap. Het Marsman plein is genomineerd voor de prestigieuze Lieven de Key Award voor de openbare ruimte.

Locatie: Haarlem, Nederland
Opdrachtgever: Leyten
Periode: 2010 - 2014
Categorie: Visie, Landschapsarchitectuur, Openbare ruimte