Landscape design

RHENENDAEL ESTATE – RHENEN, THE NETHERLANDS

The premises is a former estate between the cities Veenendaal en Rhenen, surrounded by the beautiful Dutch national landscape of the Utrechtse Heuvelrug. At the start of the last century it was occupied by a family pension, after the war it turned into a hospital. HIG obtained the plot of 8 acres for redevelopment. The goal was to transform the estate into a haven for care related facilities and 165 dwellings. The only way one may reside on the exclusive estate, is when you are in need of care of some sort. Stijlgroep developed the landscape along with the architects design of the housing blocks. The identity of the buildings is discreet but dignified, and to maintain as much as possible of the beautiful landscape. Just a few housing complexes are scattered around in the forestry environment. The facility strip is situated in the heart of the complex, tugged away underneath the landscape in a “tapis vert”, that is designed in the tradition of the park garden.

Location: Rhenen, The Netherlands
Client: Synchroon
Date: 1997 - 2001
Category: Strategy, Landscape Architecture, Public Space