Urban design

MEEUWENOORD – BRIELLE, THE NETHERLANDS

Transformation requires the awareness of the current users of a plot that is subject to redevelopment. In the city of Brielle, a historic fortressed city, both the inhabitants and the counsel were divided about the development of a former outdoor soccer complex, that lays between the fortressed city and the origin of Brielle: the inner lake. A housing district of 350 dwellings was planned under the influence of the industrial zone of the Rotterdam harbour, which led to a traditional urban scheme with a high sound wall of houses along the shore of the lake. This would mean the end of the connection between the city and the lake and the possibility for recreational use for the existing inhabitants. Stijlgroep first listened and then produced a list of 10 “commandments” of existing spatial qualities that should remain within the area. Instead of taking away the landscape from the existing users, we offered them a mutual landscape that would insure access to the inner lake. The existing neighbourhoods, once again, took residence in this landscape and new neighbourhoods were added in the same scale, leading to a new balanced development, where everyone benefits. To make sure that the identity of the historic city would remain on the horizon, a new small fortress village was “sent ahead to protect the city” at the entrance of the development, on the border of land and lake. Resistance was broken, since all stakeholders were heard and satisfied. The noise of the industry? Neutralised by sound scaping the landscape and the quality of living environment.

Location: Brielle, The Netherlands
Client: Municipality of Brielle
Date: 2009 - 2010
Category: Strategy, Urban Design, Landscape Architecture, Public Space