Landscape design

REDEVELOPMENT BEECKAERT INDUSTRIAL MONUMENT – ZWEVEGEM, BELGIUM

The star-shaped village of Zwevegem is situated near the canal between Bossuit and Kortrijk, in the province of West-Flandres, Belgium. At the beginning of the industrial revolution, the small village benefits from the industrial expansion and a power plant complex is built at the front of the canal. In the fifties, larger power plants were built elsewhere and the Beeckaert industrial area slowly diminished, until its closure at the end of the century. The Intercommunale Leiedal issued a competition in 2013, to reinstate the monumental area in its full glory to the public. Stijlgroeps proposal is to transform the area into a public park and invite the broad surroundings to come to this unique location at the canal. The design reserves and repositions the industrial heritage as cultural and touristic attraction, and contains an untamed landscape park, an inviting water promenade, a diagonal floating podium path through the whole area, that connects the spectrum of activities. The connection with the roughened edge of the village is captured in the border. Here, a ensemble of small row houses are placed in an orchard environment, along the old industrial wall, that surrounds parts of the area.

Location: Zwevegem, Belgium
Client: Intercommunale Leiedal
Date: 2014
Category: Strategy, Landscape Architecture, Public Space