Openbare ruimte

PATIOS MAASSTAD ZIEKENHUIS – ROTTERDAM

Maasstad Ziekenhuis is een fusie van twee grote Rotterdamse ziekenhuizen op een nieuwe locatie in het zuiden van de stad. Stijlgroep werd gevraagd om zich bij het ontwerpproces aan te sluiten en de inrichting van het omliggende perceel af te leveren, met parkeerplaatsen, een voorzieningenboulevard en landschapsontwerp van het hele gebied. Naast de buitenruimte rondom het immense complex zijn er 5 patio’s op het dak van de parkeerplaats ingericht.

Het hoofddoel van het ontwerp was een antwoord geven op het gebrek aan menselijke schaal bij een plaats waar dagelijks duizenden mensen verblijven, werken of op bezoek komen. Zowel overdag als ’s nachts moesten de patio’s en openbare ruimte uitnodigend zijn. Licht en texturen zijn de belangrijkste ingrediënten in het plan, naast de verscheidenheid aan vegetatie. De patio's langs de 500 meter lange gang van het ziekenhuis bieden 24-uur per dag een helende omgeving voor niet alleen patiënten, maar ook personeel en bezoekers. De lichte objecten en stoelen zijn ontworpen en ontwikkeld door Stijlgroep, speciaal voor dit project, maar worden nu wereldwijd gebruikt.

Locatie: Rotterdam, Nederland
Opdrachtgever: Maasstad Ziekenhuis
Datum: 2004 - 2010
Categorie: Landschapsarchitectuur, Openbare ruimte