Openbare ruimte

HISTORISCH CENTRUM – VLAARDINGEN

De Markt van Vlaardingen is het meest historische deel van de stad. Sinds het ontstaan van de stad is het plein al een centrale openbare ontmoetingsplek en dat is het nog steeds. Stijlgroep landschap en stedelijke ruimte is gevraagd een plan op te stellen voor de herinrichting van het marktplein.

Monumentale bomen, bestaande gemetselde muurtjes, het historische stadhuis en het Geuzenmonument (ter nagedachtenis aan de eerste grote verzetsgroep van Nederland ten tijde van de 2e wereldoorlog en van de mensen die zijn overleden in concentratiekampen) bepalen de sfeer van het plein.

Stijlgroep ontwierp in 2011 de vernieuwde historische openbare ruimte rond de kerk in samenwerking met bewoners. De opdracht breidde zich uit naar de aangrenzende historische straten, in de richting van de oude haven. Tussen 2011 en 2016 wordt bijna de helft van de openbare ruimte in het historische centrum van Vlaardingen heringericht door Stijlgroep. In 2017 is de relatie tussen de historische winkelstraten en het winkelcentrum vanaf eind jaren ‘60 onderwerp van studie en vernieuwing.

Locatie: Vlaardingen, Nederland
Opdrachtgever: Gemeente Vlaardingen
Datum: 2009 - 2016
Categorie: Strategie, Landschapsarchitectuur