Specials

DAKTUIN RIJNVESTE ZIEKENHUIS – LEIDEN

Het Rijnveste is één van de grootste psychische instellingen van Nederland en biedt gespecialiseerde zorg aan kinderen, volwassenen en ouderen. Bijna 24.000 m2 is verdeeld over zeven verdiepingen voor klinieken, poli, verschillende vormen van therapie, leisure en kantoren. Het stedelijk blok, waar het ziekenhuis onderdeel van uitmaakt, huisvest daarnaast ook een parkeergarage en studentenwoningen en is gelegen naast het LUMC en de Leidse Universiteit naast het Centraal Station van Leiden. In tegenstelling tot veel andere psychiatrische instellingen heeft het nieuwe Rijnveste een lage drempelwaarde. De locatie centraal in de stad in plaats van aan de rand is dan ook een bewuste keuze van de directie van de stichting Rivierduinen, die zorg ziet als onderdeel van de maatschappij en toegankelijk voor iedereen. Aan de buitenzijde oogt het ziekenhuis als een openbaar en publiek gebouw, niet als een psychiatrische instelling. Het stedelijk blok zoekt duidelijk de verbinding met de omgeving, waarbij de buitenruimte grotendeels binnen het blok in een aantal interne hoven ligt. De integratie van stedelijk weefsel en interne buitenruimte leidt tot een aangename sfeer, waarbij op een natuurlijke wijze de overgang van semi-publieke functies naar de meer besloten zorgfuncties wordt gevonden. Stijlgroep is verantwoordelijk voor het integraal ontwerp van de grote daktuin binnen het stedelijk blok.

Locatie: Leiden, Nederland
Opdrachtgever: Rijnveste ziekenhuis
Periode: 2008 - 2012
Categorie: $pecial, Landschapsarchitectuur, Openbare ruimte