Landscape design

HAGEVELD – HEEMSTEDE, THE NETHERLANDS

The estate formerly functioned as a seminary of which a part was used as a college. Hageveld still had allure, but the planting was neglected. In 2002 the new owner wanted to transform the house into a residential building with luxury apartments. Simultaneously the college wanted to expand at the backside of the estate. The main spatial structure of the estate consists of three concentric shells, each with its own quality. The core is formed by the main building. Around it lays the lush planted estate, and beyond lay the lands. The two outer layers function as a landscape park. With the implementation of the master plan the green structure and the water system of the whole country estate Hageveld was restored and improved. The green character of the estate has been strengthened, especially around the main building. The buildings are founded ‘with their feet in the grass’. The circuit of trails and views has been restored and extended. The only solution that required the functional and aesthetic requirements was an underground car park directly in front of the main building. The quality of this representative side of the property is maintained and enhanced by a large new lake to explain where the entrance to the parking garage invisible cuts through.

Location: Heemstede, The Netherlands
Client: Synchroon
Partner: Alle Hosper
Date: 2002 - 2008
Category: Landscape Architecture, Public Space